Kad kažemo kondom, najčešće mislimo na muški kondom, iako u međuvremenu postoji i ženski kondom. Pitanja na koja dajemo odgovor vezana su uz muški kondom.

Koliko je kondom učinkovit?

Kondom mehanički sprječava izljev sjemena te ako je pravilno nanesen, prije početka spolnog odnosa predstavlja sigurnu zaštitu od spolnih bolesti i neželjene trudnoće. Vjerojatnost začeća u jednom spolnom odnosu je 1:2500.

Od kojih je materijala napravljen kondom?

Kondom je kontracepcijsko pomagalo u obliku tuljca napravljeno od lateksa. U novije vrijeme proizvode se i kondomi od poliuretana koji su posebno prikladni za osobe alergične na lateks.

Kakve sve vrste kondoma postoje?

Kondomi mogu biti različite teksture, što znači da im površina može biti rebrasta, točkasta, mogu biti različitog oblika poput suženja u donjem ili gornjem dijelu. Svi kondomi su u obliku tuljca s malom vrećicom na vrhu tzv.spremnikom za spermu. Kondomi mogu biti različitih boja, veličina i okusa, ali svi oni pružaju jednako kvalitetnu zaštitu. Većina kondoma je lubricirana, što olakšava nanošenje i korištenje.

Kada se preporučuje korištenje kondoma?

Kondom je neškodljivo kontracepcijsko pomagalo. Primjereno je za sve parove, kako za dugoročnu tako i za kratkoročnu upotrebu. Štiti od spolnih bolesti ( aids, genitalni herpes, gonoreja, hepatitis…) te ga preporučujemo svim osobama koje imaju spolne odnose.

Kako uvjeriti partnera ili partnericu da koristi kondome?

Ponekad je teško govoriti o kondomima, ali neka te to ne spriječi. Zdravlje je izuzetno važno, a kondom ga čuva štiteći nas od spolnih bolesti i upala. Spolne bolesti dugoročno mogu uzrokovati rak i neplodnost.

Štiti li kondom od trudnoće?

Pravilno stavljen kondom štiti od trudnoće. Ako je oštećen ili ako pukne, nije sigurna zaštita.

Obični kondomi su preveliki za mene! Što da radim?

Svako je tijelo različito, većina kondoma je standardne veličine, ali postoje i manji i veći te ih je potrebno kupiti u specijaliziranim prodavaonicama s većom ponudom kondoma.

Može li korištenje dvaju kondoma istovremeno smanjiti mogućnost trudnoće ili zaraze?

Ne preporučujemo korištenje dvju kondoma istovremeno jer može doći do trenja, od čega kondom može puknuti. Ako se uz kondom želiš dodatno zaštiti, najbolje je posavjetovati se s liječnicom ili liječnikom i odabrati dodatno kontracepcijsko sredstvo.

Što ako nakon što stavim kondom izgubim erekciju?

Pokušaj prije spolnog odnosa vježbati stavljajući i skidajući kondom te će možda tako nestati neugodan osjećaj, a i tijelo se naviknuti na nošenje.

Mogu li kondom koristiti u vodi?

Kondom se može koristiti u vodi, ali treba uzeti u obzir da voda može sadržavati tvari koje oštećuju kondom poput klora, sapuna i šampona te da voda prodire svuda i da u vodi nisi potpuno zaštićen.

Gdje mogu kupiti kondome?

U Hrvatskoj kondome možeš kupiti u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama, kioscima, benzinskim pumpama i, naravno, preko interneta na našoj web stranici www.kondomanija.hr .

Može li kondom biti prestar za korištenje?

Naravno, svaki kondom ima rok trajanja, koji je označen na njemu. Nošenjem u zadnjem džepu hlača ili izlaganjem suncu, tj.toplini kondom se može oštetiti, osušiti te savjetujemo da ga se drži na sigurnim mjestima.

Što je ženski kondom?

Ženski kondom je velika novost na tržištu. Ima oblik valjka sa dvama obručima na početku i kraju i stavlja se u vaginu. Unutarnji obruč je zatvoren, a vanjski, otvoreni dio, nalazi se na samom ulazu u vaginu.